Haber

Tarihçi şunları yazdı: Westminster’daki 40. hükümdar

Özel içerik

Westminster’daki 40. hükümdar

tarihçi

İngiltere Kraliçesi II. Elizabeth’in 8 Eylül’deki ölümünün ardından İngiltere Kralı olan Charles’ın taç giyme töreni Cuma günü yapılıyor. Kral Charles’ın eşi Camilla, taç giyme törenine eşlik edecek ve kraliçe olarak taç giyecek. Tören, Londra’daki tarihi Westminster Abbey Kilisesi’nde yapılacak.

1066’dan beri 39 taç giyme töreni

Taç giyme törenleri, yaklaşık bin yıldır İngiliz tarihinin en değerli olaylarının ortasında yer alıyor. Kral III. Charles’ın taç giyme töreninin yapılacağı Westminster Abbey Kilisesi’nde ilk taç giyme töreni 1066’da yapıldı. Bu tören, 25 Aralık 1066’da Fatih William’ın töreniydi. III. Westminster, Henry’nin 1245’teki taç giyme töreninin ardından kiliseyi gotik tarzda yeniden inşa ettirdiği için klasik taç giyme yeri haline geldi. Kilisenin yeni durumunda taç giyecek ilk kral, 1274’te Edward I idi.

Kraliçe Elizabeth’in 1953 yılındaki taç giyme töreni Eurovision tarafından test yayını olarak canlı yayınlandığında, bu tören dünyada televizyondan canlı yayınlanan ilk taç giyme töreni oldu. Charles’ın törenine 2.200’den fazla konuğun katılması bekleniyor. II. Elizabeth’in 1953’teki taç giyme törenine yaklaşık 8.500 konuk katıldı.

Bir dizi teatral detay…

Westminster Abbey’deki taç giyme törenleri bir dizi müsrif, abartılı ritüeldir. Hükümdar Batı Kapısı’ndan kiliseye girerken, kalabalık koro “İyi ki bana dediklerinde iyi ki Rabbin evine gireceğiz” marşını söylüyor. Daha sonra, Westminster Okulu’nun çocukları hükümdara “Vivats” (Latince “Yaşasın!”) Gerçeğini haykırırlar. Tören kılıcı ve mahmuzlar sunakta hükümdara sunulur. Taç giyme yüzüğünü de takan hükümdara ayrıca “Haç Asası” ve “Güvercin Asası” verilir.

Başpiskopos minberin önüne çıkan hükümdara üç soru sorar, ardından yemin edilir ve İskoçya Kilisesi’nden bir rahibin hükümdara verdiği İncil ile tören sona erer. Unutmamak gerekir ki, Westminster Kilisesi’nin iç döşemeleri ve bazı dış mimari eklentiler her hükümdar için yenilenmektedir. Örneğin Kraliçe II. Elizabeth’in taç giyme töreninde 8.500 konuğu ağırlamak için özel stantlar inşa edildi.

Törenin kutsal kısmı halka kapalı

Taç giyme töreninin en kutsal kısmı, hükümdarın “krism yağı” ile meshedildiği zaman olarak kabul edilir ve bu nedenle törenin bu kısmı halktan gizlenir. Kraliçe 2. Petrol katkıları da içeren özel karışım sayesinde. Elizabeth’in taç giyme töreninde neredeyse bir skandal yaşandı. “Kutsal karışım” ortadan kaybolduğu için, üstelik karışımı hazırlayan eczacı da bir süre önce iflas etmişti. Karışımın formülünü bulup tekrar yaptırmak oldukça zordu. Bu ortamda, yeni hükümdarlar törene hazırlanmak için taç giyme törenlerine giden gecelerde genellikle Londra Kulesi’nde kalırlar. Kral Charles’ın bu geleneği sürdürüp sürdürmeyeceği bilinmiyor.

İki taçsız kral, bir kraliçe

Kaydedilen ilk taç giyme töreninden bu yana geçen 957 yılda, iki kral ve bir kraliçe bu tören yapılmadan görülmüştür. Bunlardan ilki Edward V idi. Edward, güç mücadeleleri sonucunda küçük erkek kardeşiyle birlikte Londra Kulesi’ne kilitlendi. Tören öncesi kaybolan şehzadelerin amcaları, III. Genel olarak Richard tarafından öldürüldüğü kabul edilmektedir.

Taç giyme töreni olmayan bir diğer hükümdar ise kuzeni VI. Onu Edward’dan miras alan Leydi Jane Gray’di. Gray, Edward’ın ablası tarafından esir alındı ​​ve böylece taç giyme töreni engellendi. Talihsiz kraliçe, altı ay sonra ihanetten idam edilecekti. Taç giyme töreni olmayan son hükümdar, geçen yüzyılda (1936) Wallis Simpson ile skandal bir aşk ilişkisinin ardından tahttan çekilen VIII. Edward olmuştu. Edward VI için hazırlanan tören ona uyarlandı. George tahttaydı.

Taç giyme töreninden skandallar…

Kral 2. Edward’ın “çok yakın arkadaşı” Piers Gaveston, 1300’lerdeki taç giyme töreninde bir rezalete neden oldu. Westminster Abbey’deki törende Piers Gaveston, arkadaşı Edward’ın kral olmasına çok sevindi ve ona abartılı bir şekilde sarıldı ve onu tekrar öptü. “Saraydaki gey” olarak anılan Gaveston’ın aynı gün kraliçeden daha fazla takı takması da gündem oldu. Bu arada Kral Edward aynı zamanda kendisini “Fransa Kralı” ilan ettiğinde 16 devletin sürece dahil olduğu ünlü “100 Yıl Savaşları”nı başlatan kişi olmuştur.

Adını Avrupa’da bir dönemden (Viktorya Çağı) alan ve 1837’de kraliçe olan Victoria, parmağındaki yüzüğün darlığı nedeniyle törenin bir bölümünü ağlayarak geçirdi. Edward VII’nin 1902’deki taç giyme töreninde, başpiskopos kontrast oluşturan bir taç takmıştı.

Taç giyme törenlerinde de tatsız bir âdet göze çarpıyordu. 8. Henry’nin taç giyme töreninden sonra verilen ziyafette, masaların altında dizleri üzerinde sürünen hizmetliler vardı. Bu talihsiz işçilerin tek görevi, gerektiğinde “asil” hanımların “ifşasına” yardımcı olmaktı.

mazgirt-haber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu